Nu fi dăncil! Dă-o și tu în judecată pe Viorica Dăncilă în dosarul TNR

Nu fi dăncil! Dă-o și tu în judecată pe Viorica Dăncilă în dosarul TNR

Dacă vrei s-o dai și tu în judecată pe Viorica Dăncilă în dosarul nostru, pașii ar fi următorii:

Înainte de toate, trebuie să completezi cererea de intervenție. Poți folosi modelul nostru, va trebui doar să-ți treci numele și prenumele, adresa și CNP-ul. Dacă ai avocat, el îți va redacta cererea și nu vei mai avea nevoie de aceste instrucțiuni, dar dacă nu ai avocat, pui liniuță după ”reprezentat convențional prin”. Ca idee, tot ce e cu galben în document e editabil (inclusiv suma pentru despăgubire). Dacă simți nevoia să refaci respectivele paragrafe, să descrii modul în care te simți denigrat de faptele Vioricăi, e ok s-o faci. Ideea e să păstrezi tot ceea ce e cu negru, pentru că acolo sunt aspectele legale implicate. Iar la finalul cererii, pui numele și dai o semnătură. Deci cam asta ar fi cu cererea de intervenție.

Pe urmă, va trebui să achiți taxa de timbru. Taxa asta este 100 de lei și se plătește:

a. în cazul intervenienților cu domiciliul în România –  la oficiile poștale în contul deschis la trezorerie al primăriei în care ai domiciliul (pentru București) sau la primăria în care ai domiciliul (pentru cei din afara Bucureștiului).

b. în cazul intervenienților cu domiciliul în afara României – taxa judiciară de timbru se poate plăti: prin transfer bancar, prin online banking folosind informațiile din îndrumarul atașat;  în numerar, la oficiul poștal, prin mandat poștal, folosind informațiile din îndrumarul atașat; în numerar, direct la Trezoreria Sectorului 3 în contul deschis de către Primăria Sectorului 3 București, indicat în îndrumarul de mai jos.

Taxa asta se poate însă recupera dacă vom câștiga procesul, pentru că în cerere se solicită și cheltuieli de judecată.

Cererea și dovada plății taxei de timbru, în original, va trebui să le trimiți la Tribunalul București. Ai trei variante:

•    personal la registratura secției a III-a Civilă a Tribunalului București (adresa: Bulevardul Unirii nr.37, sectorul 3, cod poștal 030823; camera 010), în trei exemplare – unul pentru Călin Petrar, unul pentru pârâtă și unul pentru instanță (evident, dovada plății taxei de timbru în original va fi în exemplarul către instanță);

•    prin poștă, în trei exemplare, unul pentru Călin Petrar, unul pentru pârâtă și unul pentru instanță;

•    sau prin e-mail (trb-grefiersefs3civ@just.ro).

Atenție!!! Există și posibilitatea să trimiți doar cererea de intervenție (fără dovada plății taxei) și instanța să îți pună în vedere, printr-o citație, să plătești taxa de timbru în termen de 10 zile de la primirea comunicării. Dacă nu plătești, cererea ta se anulează ca netimbrată.
Recomandăm totuși ca cererea să fie trimisă la Tribunal însoțită de dovada plății taxei de timbru.

Prevederile legale pe larg și detalii pentru plata taxei de timbru găsești în acest PDF.
Descarcă cererea de intervenție în dosarul TNR
Sau o poți accesa în Google Doc.

Comentarii 43 comentarii

  • In cazul in care mierdem procesul, despagubirea ceruta de Viorica Dancila si cheltuielile de judecata de cine se platesc?

    • În primul rând, nu credem că vom pierde procesul. Suntem (încă) o țară membră UE, deci libertatea de exprimare e sfântă. Iar despăgubirile cerute de Viorica sunt cerute TNR-ului, nicio persoană care se aliază cauzei noastre nu va fi nevoită să plătească ceva.

    • In eventualitatea pierderii procesului… din pacate, exista posibilitatea de a plati cheltuieli de judecata… Insa nu credem ca ele vor fi mari…

    • Hmmm… Mergem înainte, oricum ar fi, însă nu mă liniștește prea mult afirmația asta. Evident că se va enerva și își va angaja un avocat foarte scump, care ne va taxa „ca la carte”, dacă pierdem. Cred că șansele d-lui Petrar de a pierde procesul pentru insultă sunt foarte mici, dar foarte mici sunt și șansele ca noi să câștigăm acest proces.

  • Pe email este valabila copia chitantei ?

    • Daca platiti online este in regula si asa, adica scanat pe email.
      Daca aveti dovada fizica puteti face copie la taxa de timbru pe care sa o scanati si sa o trimiteti prin e-mail sau fax. Insa, instanta va va putea cere sa trimiteti originalul, intr-un termen de 10 zile, sub sanctiunea anularii cererii.
      Din pacate, in Romania, la Tribunalul Bucuresti este preferabil sa trimiteti toate actele prin posta, cu confirmare de primire.
      Legea permite trimiterea cererilor prin posta electronica, dar pentru documentele care trebuie sa existe la dosar in original, nu prea exista alta solutie decat posta fizica.

  • Multumesc pentru oportunitate – am trimis cererea ! Nu sunt insa foarte sigur cu platitul taxei de timbru, deoarece nu am cont in RO si contul de trezorerie are doar IBAN, nu si BIC/SWIFT. O sa incerc sa ma interesez.

  • Pana in ce data se poate interveni in proces?

    • Se poate interveni până la finalul dezbaterilor în prima instanță. Primul termen este pe 28 septembrie, deci până atunci sigur se poate interveni. Dar noi estimăm că dezbaterile vor dura cel puțin 6 luni, deci inclusiv anul viitor se va putea interveni.

  • Pt. taxa de timbru e mai simplu sa folosiți portalul ghișeul.ro.
    La posta romana mai plătiți o taxa in plus pt. achitarea taxei de timbru si trebuie sa știți corect contul deschis la trezorerie.
    Pe ghișeul.ro va apare automat contul in funcție de domiciliul selectat si operațiunea e scutita de orice taxa suplimentară.

Postari recente

Vezi mai mult