Minunea ingineriei româneşti! Când nu are uraniu, centrala de la Cernavodă funcţionează pe coceni

După zeci de ani, inginerii care au proiectat centrala de la Cernavodă i-au dezvăluit secretul! Constrânşi de situaţia economică, aceştia ar fi îmbunătăţit radical tehnologia canadiană pentru fisiune nucleară, implementând un sistem care permite reactoarelor să funcţioneze şi cu coceni.

“În caz că v-aţi întrebat cum de unităţile I şi II de la Cernavodă au putut furniza non-stop energie electrică indiferent cât de tulburi erau vremurile, iată adevărul gol-goluţ”, povesteşte Cosmin Georgian, şeful echipei care a montat instalaţia de coceni şi paie la Cernavodă. “Atunci când nu avem uraniu, tot ce trebuie să facem e să comutăm pe modul economic şi să încărcăm ştiuleţi de porumb în această cuvă.”

“Arderea cocenilor produce mai puţin curent decât o reacţie nucleară, dar porumbul se găseşte peste tot. Îi colectăm de la ţărani cu mai puţin de 1 leu roaba, faţă de uraniu, care ne costă şi 6 lei roaba în anii mai secetoşi”, adaugă inginerul.

Pentru a nu divulga secretul, fumul rezultat din arderea cocenilor era pompat într-o ţeavă care îl transporta lângă Ploieşti, unde ieşea la suprafaţă prin câteva hornuri ingenios mascate în rafinărie de petrol.

11 martie 2015 15:03
Citește mai mult despre: centrala atomica Cernavodă coceni

Alte articole

Vezi mai mult