Bloc istoric din Militari, demolat ca să se facă o vilă interbelică

Era mândria cartierului, dar a fost ras peste noapte de rechinii imobiliari. Blocul C45 de lângă piața Gorjului a primit autorizație de demolare pe șestache și în locul său va trona curând o impozantă vilă în stil neoromânesc, de genul celor construite în rușinoasa perioadă interbelică.

”Sunt în lacrimi. Țin minte când ne jucam cu cornete lângă el. Aici am fost atacată prima oară cu cuțitul în scara B. A fost din neatenția mea, am uitat să trag ușa după mine. Tot aici am căzut de două ori cu liftul, prima oară 3 etaje, a doua oară doar 2, că m-am mutat mai jos”, spune Elvira, locatară din blocul condamnat.

”Este o comoară arhitectonică. A fost primul bloc cu ghenă în spirală. Lumea nu cunoaște aceste aspecte. În subsol avem arhiva blocului din 1984 încoace. Nu știu ce se va întâmpla cu ea când vor veni buldozerele”, spune Manole Drăgotescu, administratorul blocului încă de la înființarea Asociației.

Deși mai multe ONG-uri de protecție a patrimoniului arhitectonic comunist au tras repetate semnale de alarmă, terenurile de sub blocuri continuă să atragă lăcomia dezvoltatorilor, care nu știu decât să distrugă și să construiască vile în stil neoromânesc, sau chiar maur, care n-au nimic de-a face cu tradiția stalinistă a blocului românesc.

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Scris de TNR
11 august 2020 09:08
Citește mai mult despre: demolare

Alte articole

Vezi mai mult