Cercetătorii români sunt la un pas de crearea prostiei artificiale

Pentru că în domeniul inteligenţei artificiale japonezii sunt extrem de avansaţi, cercetătorii români s-au reorientat înspre prostia artificială. Ei spun că cercetările sunt extrem de avansate şi în câţiva ani vor putea prezenta primul robot care funcţionează pe bază de prostie artificială.

„Prostia artificială este mult mai greu de obţinut decât inteligenţa artificială. Practic, am fost nevoiţi să creăm o tehnologie de la zero. Spre deosebire de inteligenţă, prostia funcţionează în afara raţionalităţii, motiv pentru care aceasta este mult mai greu de creat artificial. După ani de cercetări, noi am reuşit însă să o facem. Iar unitatea de măsură în această nouă tehnologie este retard-ul. Există retard, megaretard, gigaretard şi teraretard”, ne-a declarat şeful echipei de cercetători, Decebal Popescu.

Cercetătorul spune că deocamdată tehnologia care dezvoltă prostie artificială presupune aparatură extrem de voluminoasă, de dimensiuni apropiate Casei Poporului, însă speră ca în câţiva ani aceasta să fie redusă la dimensiuni mult mai mici, astfel încât să poată fi aplicată roboţilor de mici dimensiuni. „Emil Boc este exemplu cel mai bun că prostia poate fi miniaturizată şi existenţa lui ne dă încredere că vom reuşi să miniaturizăm şi tehnologia care dezvoltă prostie artificială”, îşi face singur curaj Decebal Popescu.

Realizarea cercetătorilor români este cu atât mai lăudabilă cu cât ei nu au primit din partea statului nici un fel de susţinere financiară. „Ca o ironie a sorţii, guvernanţii ne-au ajutat foarte mult în cercetările noastre. Dar nu pentru că ne-au pus fonduri la dispoziţie, cum am cerut în repetate rânduri, ci indirect. Mai exact, comportamentul lor ne-a folosit drept model de funcţionare al prostiei. I-am studiat atent şi am identificat un reper important pentru condiţiile în care se produce prostia”, ne-a spus cercetătorul.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

Scris de Calin
20 noiembrie 2010 10:41

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult