Pentru că e cald afară, încălzitoarele de la terase vor fi folosite pentru bere

A venit primăvara în capitala României și cârciumarii au scos deja scaunele și mesele la terasă. Acum se reia și o veche tradiție regățeană, un fasching autentic, ce presupune încălzirea berii pentru clienții care vin să o deguste pe terasă.

Tradiția berii calde servite de cârciumari este una atât de veche încât chiar primul document de atestare documentară a Bucureștiului este unul în care Vlad Țepeș ordonă tragerea în țeapă a unui proprietar de birt care l-a servit cu o bere caldă. După tăierea capului domnitorului, bucureștenii au revenit la vechile obiceiuri iar în 1904 chiar l-au expulzat pe dramaturgul IL Caragiale pentru că acesta a îndrăznit să servească bere rece unor prieteni la berăria sa. Autoritățile au mușamalizat cazul și au lansat ideea că omul a plecat de bună voie.

Dacă în vechime pentru încălzirea berii se foloseau lemne din pădurile din jur sau cărbuni, în zilele noastre, în plin avânt tehnologic, proprietarii de localuri vor folosi încălzitoarele de terase pe care le-au ținut închise toată iarna să facă economie, deci sunt bune de folosit.

Almanahul_TimesNewRoman-coperta2.jpg Susține și tu proiectul TNR cumpărând Almanahul Times New Roman – 156 de pagini, texte exclusive, pe care n-o să le găsești pe site! Îl poți cumpăra de pe eMAG, din librăriile Cărturești și Humanitas sau din rețeaua Inmedio.

Scris de Eftimie
22 martie 2017 18:03

Alte articole

Vezi mai mult