Studiu: 90% din populaţia Vămii Vechi se trage din studenţi care n-au mai avut bani să se întoarcă

Până nu de mult, alcătuirea genetică a localnicilor din Vama Veche era un mister: unii spuneau că aceştia se trag din daci, alţii că sunt urmaşii vechilor greci, ai turcilor sau ai lipovenilor. Un studiu recent spulberă toate aceste mituri, arătând că 90% din populaţia actuală a localităţii descinde din studenţi care, de-a lungul secolelor, au venit în Vamă să petreacă şi n-au mai avut bani să se întoarcă acasă.

“Indiferent de perioada istorică, migraţia s-a desfăşurat în fiecare an în mod similar: oamenii ajungeau în Vamă pentru trăscău, marihuana şi distracţie, iar câţiva dintre ei rămâneau fără bani şi nu mai puteau pleca acasă”, explică Decebal Popescu, istoric din Vama Veche. “Pe oricine ai întreba, sunt şanse mari să-şi amintească de un bunic sau un străbunic care a venit în Vamă după sesiune, a rămas în curul gol şi s-a stabilit aici.”

Câţiva bătrâni din Vama Veche, majoritatea pescari, păstrează cu sfinţenie obiecte care le amintesc de originea înaintaşilor. “Eu am un curs vechi de anatomie – străbunicul a fost la Medicină înainte să vină în Vamă, să îşi toace bursa şi să devină pescar. Nevastă-mea are şi ea, rămas de la taică-său, un telefon Nokia 3310 fără credit. E încă în el SMS-ul cu ‘Rog trimiteţi bani de tren’”, mărturiseşte un localnic din Vamă.

Loturile de bere TNR sunt întotdeauna limitate, că vindem doar ce n-apucăm să bem noi. Hai, fă repede o comandă, până n-o bem noi pe toată!

Scris de Vasile
25 iunie 2015 01:06

Alte articole

Vezi mai mult