Celebrul dovleac “Hallowenia pământului” de Brâncuşi s-a vândut cu 10 milioane de bomboane

Oficial, România se poate mândri cu cel mai preţios cucurbitaceu din lume! „Hallowenia pământului”, un dovleac înspăimântător sculptat de marele Constantin Brâncuşi, s-a vândut pentru suma colosală de 10 milioane de bomboane la casa de licitaţii Spooky’s din Londra.

Dovleacul, care încă are înăuntru lumânarea originală tip pastilă, achiziţionată de la biserica din Hobiţa, a fost cioplit de Brâncuşi pe când era doar un copil cu un briceag foarte şmecher, invidiat de ceilalţi copii.

Cel mai probabil, inspiraţia pentru „Hallowenia pământului” a fost chiar Marcel Brâncuşi, unchiul beţiv al sculptorului, despre care mărturiile epocii spun că nu avea doi dinţi şi mirosea ciudat, dar era foarte glumeţ şi făcea adesea „Bau!”, stârnind amuzamentul copiilor din sat.

„Nu e prima oară când un mare artist de 10 ani decide să îşi exprime viziunea artistică printr-un bostan scobit. Uitaţi-vă la ‘Dovleacul cu cercel de perlă’ al micului Vermeer sau frescele lui Michelangelo din Casa Groazei de la Orăşelul Copiilor din Vatican”, a precizat Jean de la Citrouille, critic de artă.

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Scris de Vasile
25 octombrie 2021 12:10
Citește mai mult despre: arta Brancusi dovleac

Alte articole

Vezi mai mult