Încă mai avem și motive de mândrie! Institutul de Lingvistică Orodispersabilă și Traforaj Virtual „Catinca Sofronie-Carabaș” anunță includerea în patrimoniul cultural UNESCO a expresiei de suflet a românilor: „Vama nu mai e ce-a fost”. Avantajele acestei lovituri de imagine sunt imediate, expresia considerată protejată urmând a nu mai putea fi rostită oricum și de oricine, ci doar în condiții speciale.

vama_veche_plaja_de_sus.jpg

De exemplu, utilizatorul trebuie să fi trecut pe-acolo cel mult o dată în viață. Poziția corpului în momentul rostirii va întruni mai multe criterii cumulativ: umerii căzuți, privirea ușor pierdută nostalgic, scurte înclinări aprobative ale capului, suspin mediu-sfâșietor de gradul 2 pe scara Fuego (opțional). Facilități vor fi oferite și în cazul folosirii expresiei de către minorii de până la 14 ani, urmărindu-se încurajarea tinerilor să se implice activ în păstrarea și perpetuarea valorilor naționale. De asemenea, protejarea expresiei se extinde și dincolo de granițe, o taxă procentuală urmând a fi plătită României ori de câte ori un cetățean străin va dori să parafrazeze expresia, în afirmații de tipul „Copacabana nu mai e ce-a fost” ori derivatele, ex. „Ehe, pe vremea mea, Santa Monica era al’fel!...”

„Această recunoaștere a valorii ne bucură, cu-atât mai mult cu cât procesul de aprobare a fost lung și dificil. Într-o fază preliminară ne calificaserăm cu alte două bijuterii: binomul „Taxi, liber? Depinde în ce zonă mergi, boss...”, respectiv monocapodopera interogativă „Vă dau și punguță?”. În final, ne bucurăm că a învins „Vama nu mai e ce-a fost”, suspină regulamentar Desmond Dragobăț, decanul Catedrei de Despărțiri Creative în Silabe din cadrul Insitutului.

beretnr4bnnrmic.png

Dacă ți-a plăcut acest articol, sigur o să-ți placă și berea Times New Roman. Nu că vrem să ne lăudăm, dar ne pricepem la bere cel puțin la fel de bine ca la scris virale. Convinge-te singur: bereatnr.ro/shop!

Scris de Harald | Sunday, 04.08.2019 09:13 Monden

National Cinematografic