O nouă reușită românească: expresia „Vama nu mai e ce-a fost” a intrat în patrimoniul UNESCO

Încă mai avem și motive de mândrie! Institutul de Lingvistică Orodispersabilă și Traforaj Virtual „Catinca Sofronie-Carabaș” anunță includerea în patrimoniul cultural UNESCO a expresiei de suflet a românilor: „Vama nu mai e ce-a fost”. Avantajele acestei lovituri de imagine sunt imediate, expresia considerată protejată urmând a nu mai putea fi rostită oricum și de oricine, ci doar în condiții speciale.

De exemplu, utilizatorul trebuie să fi trecut pe-acolo cel mult o dată în viață. Poziția corpului în momentul rostirii va întruni mai multe criterii cumulativ: umerii căzuți, privirea ușor pierdută nostalgic, scurte înclinări aprobative ale capului, suspin mediu-sfâșietor de gradul 2 pe scara Fuego (opțional). Facilități vor fi oferite și în cazul folosirii expresiei de către minorii de până la 14 ani, urmărindu-se încurajarea tinerilor să se implice activ în păstrarea și perpetuarea valorilor naționale. De asemenea, protejarea expresiei se extinde și dincolo de granițe, o taxă procentuală urmând a fi plătită României ori de câte ori un cetățean străin va dori să parafrazeze expresia, în afirmații de tipul „Copacabana nu mai e ce-a fost” ori derivatele, ex. „Ehe, pe vremea mea, Santa Monica era al’fel!…”

„Această recunoaștere a valorii ne bucură, cu-atât mai mult cu cât procesul de aprobare a fost lung și dificil. Într-o fază preliminară ne calificaserăm cu alte două bijuterii: binomul „Taxi, liber? Depinde în ce zonă mergi, boss…”, respectiv monocapodopera interogativă „Vă dau și punguță?”. În final, ne bucurăm că a învins „Vama nu mai e ce-a fost”, suspină regulamentar Desmond Dragobăț, decanul Catedrei de Despărțiri Creative în Silabe din cadrul Insitutului.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

Scris de Harald
4 august 2019 07:13
Citește mai mult despre: Vama Veche

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult