Se încheie sezonul! Zeci de specialişti antrenaţi la Cernobâl vor dezinfecta plaja din Vama Veche

Final de sezon la Vama veche! Autorităţile au început deja evacuarea cunoscutei staţiuni pentru a putea da startul obişnuitei curăţenii de toamnă, când zeci de specialişti dotaţi cu echipament de protecţie de ultimă oră vor reecologiza zona în aşteptarea următorului sezon estival.

Purtând costume căptuşite cu plumb şi înarmaţi cu contoare Geiger, experţii în curăţarea Vămii Vechi sunt, în mare parte, veterani ai zonelor calamitate de la Cernobâl şi Fukushima. Pe timpul iernii, aceştia îşi vor risca viaţa strângând chiştoace despre care nimeni nu ştie cine le-a băgat în gură, neutralizând tone de deşeuri biologice „deosebit de puturoase” şi spălând cu acid cele 4 WC-uri din Vama Veche.

Deşi în staţiune încă mai sunt turişti, echipele de intervenţie au început deja să sigileze bucătăriile câtorva restaurante îndrăgite din Vamă. „Priviţi această friteuză. Uleiul n-a mai fost schimbat de 30 de ani. Emană radiaţii care ar putea omorî un cal în câteva secunde”, spune sgt. Tănase Popescu, liderul uneia dintre echipe.

Ca şi colegii săi, Tănase are voie să lucreze doar câte 30 de minute pe zi, pentru a-şi limita expunerea la mediul boem, dar extrem de toxic din Vamă. „E o muncă grea, dar cineva trebuie să pregătească Vama pentru la anul”, adaugă acesta, supraveghind atent încărcarea într-o cisternă cu dezinfectant a unor beţivi strânşi de pe plajă, unii dintre ei adormiţi încă din luna aprilie.

Scris de Vasile
7 septembrie 2014 00:09
Citește mai mult despre: Cernobal dezinfectie vacante Vama Veche

Alte articole

Vezi mai mult