Senzaţional! Arheologii au descoperit urme de cocalari antici la Vama Veche

Săpături arheologice efectuate în zona Vama Veche – 2 Mai au scos la iveală amănunte inedite despre cum priveau anticii cea mai interesantă staţiune de pe litoral. “Încă din antichitate atenienii veneau aici în weekend la relaxare dar, spuneau ei, staţiunea începuse să se strice, nu mai era ca odată, fiind acum plină de tot felul de tebani şi geto-daci”, spun arheologii români.

Scrierile antice arată că vechii greci erau preocupaţi de degradarea continuă a staţiunii şi-l considerau vinovat principal pe poetul Ovidiu (Publius Ovidius Naso): “La câţiva ani după ce s-a stabilit la Tomis a început să scrie un volum de poezii despre Vama Veche, mai trist ca Tristele, în care povestea despre cum pierdea vremea pe plajă, cum voia să se ducă la plajă, cum găsea scoici pe plajă şi tot aşa. Unul din cele mai cunoscute versuri ale sale era «acuma ţin o amforă de vin în mână, şi o beau»”, relatează arheologii.

Pe lângă Ovidiu, cercetările au arătat că în staţiune începuseră să-şi facă apariţia greci şi romani care nu înţelegeau spiritul locului, intrau cu carele până pe plajă, ascultau ode la maxim din lectică sau daci care-şi etalau brăţările şi coifurile de aur. Aceştia proveneau din rândul comatilor care se dădeau tarabostes, dar grecii le spuneau cocalares iar romanii hipsteres.

N-ai înțeles nimic din acest articol dacă nu ți-ai comandat și niște bere TNR!

30 aprilie 2012 05:00

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult